Milling Ops Flour color and ash considerations عمليات الطحن: لون الدقيق واعتبارات الرماد

الاستقبال والنظافة و الترطيب Intake , Cleaning , whDampening , Conditioning Section ، أساسيات و تقنيات و فنيات عملية الطحن - Milling Techniques and Technology ، نظم النخل و المناخل و فنياته - Sifting System - Sifters - Plansifters ، تنقية السيمولينا (السميد) وفنياته - Semolina Purification System .
أضف رد جديد
Osama Badr
مؤسس المنتدى
مشاركات: 8630
اشترك في: الخميس مايو 03, 2018 2:46 pm
اتصال:

Milling Ops Flour color and ash considerations عمليات الطحن: لون الدقيق واعتبارات الرماد

مشاركة بواسطة Osama Badr »




Milling Ops: Flour color and ash considerations
عمليات الطحن: لون الدقيق واعتبارات الرماد
صورة


مقال تمت ترجمته بعنوان :
عمليات الطحن: لون الدقيق واعتبارات الرماد
08.14.2020
By Jeff Gwirtz
على الرابط :
https://www.world-grain.com/articles/14103-milling-ops-flour-color-and-ash-considerations

Flour color is an important consideration in wheat and flour quality assessment. In the production environment, flour streams and grades are frequently examined visually using a flour slick and a Pekar test. Visual examination is subjective in nature and influenced by the lighting available in the mill as well as personal perception. Laboratory equipment using sophisticated technologies and following exacting procedures is often employed to reduce subjectivity and provide definitive and repeatable measures of flour color.
لون الدقيق هو اعتبار مهم في تقييم جودة القمح والدقيق. في بيئة الإنتاج ، كثيرًا ما يتم فحص استريمات الدقيق ودرجاته بصريًا باستخدام الاختبار المعروف بـ قص مناخل
واختبار بيكار. الفحص البصري ذاتي بطبيعته ويتأثر بالإضاءة المتوفرة في المصنع بالإضافة إلى الإدراك الشخصي. غالبًا ما تستخدم معدات المختبرات التي تستخدم تقنيات متطورة وإجراءات صارمة تتبع لتقليل الاعتماد على التقديرات الذاتيه وتوفير مقاييس نهائية وقابلة للتكرار للون الدقيق.


Many wheat crop reports utilize these instruments to measure and report flour color, an important quality measure for millers and their customers. Tristimulus color measure of flour is a numerical system to measure a sample’s lightness (L*) on a scale of 0 to 100 and “chromaticity,” or hue, on two scales each running from -60 to +60 for green-red (a*) and blue-yellow (b*). High L* values indicate a bright color, and higher b* values indicate more yellow. Flour color is influenced by the wheat’s endosperm color, particle size and flour ash content often affecting the color of the finished product.
تستخدم العديد من تقارير محاصيل القمح هذه الأدوات لقياس لون الدقيق والإبلاغ عنه ، وهو مقياس جودة مهم للمطاحن وعملائهم. مقياس لون Tristimulus للدقيق هو نظام عددي لقياس خفة العينة (L *) على مقياس من 0 إلى 100 و "اللونية" ، أو تدرج اللون ، على مقياسين يعمل كل منهما من -60 إلى +60 للأحمر الأخضر (a *) والأزرق والأصفر (b *).
تشير قيم L * العالية إلى لون ساطع.
تشير قيم b * العالية إلى مزيد من اللون الأصفر. يتأثر لون الدقيق بلون جزيئات الإندوسبرم وحجم الحبيبات ومحتوى رماد الدقيق الذي غالبًا ما يؤثر على لون المنتج النهائي.


Flour particle size is an important factor in both the perception and measurement of flour color. In some flow sheets, two flours may be separated using two different sets of flour cloth in series. The two flour streams generated may have remarkably similar ash contents but appear quite different in terms of color observed or measured. For example, the first or top flour separated Coarse Sizings (R1) Fine Sizings (R2,) 1 Middlings (C1) and 2 Middlings (C2) had ash contents of 0.36%, 0.33%, 0.29% and 0.29%, respectively. The second or bottom flour separated had ash contents of .033%, 0.33%, 0.28% and 0.30%, respectively. Most often the first or top flour removed is finer and whiter than the second flour removed, which is coarser and appears darker both visually and when measured using various color measurement instruments.
صورة

حجم جزيئات الدقيق هو عامل مهم في كل من إدراك وقياس لون الدقيق. في بعض شيتات معدل التدفق ، يمكن فصل دقيقين باستخدام مجموعتين مختلفتين من حرير الدقيق على التوالي. قد يكون لإستريمات الدقيق محتويات رماد متشابهة بشكل ملحوظ ولكنها تبدو مختلفة تمامًا من حيث اللون الملحوظ أو المقاس. على سبيل المثال ، يحتوي الطحين الأول أو العلوي المفصولين عن
الأحجام الخشنة (R1)
و الاحجام الناعمه (R2)
1 Middlings (C1)
2 Middlings (C2)
على محتوى رماد بنسبة 0.36٪ ، 0.33٪ ، 0.29٪ و 0.29٪ ، على التوالي. الدقيق الثاني أو الدقيق المفصول من الذيل يحتوي على رماد بنسبة 0.33٪ ، 0.33٪ ، 0.28٪ و 0.30٪ على التوالي. غالبًا ما يكون الطحين الأول أو العلوي المفصول أدق وأكثر بياضًا من الدقيق الثاني الذي تم فصله ، وهو أكثر خشونة ويبدو أغمق بصريًا وعند القياس باستخدام أدوات قياس الألوان المختلفة.


Flour color visual assessment and measurement is challenging because of particle size. When light strikes the surface of an exceptionally fine particle mass giving the appearance of a smooth sample surface it is reflected to the source, detector or observer. Increased light reflected from sample is perceived and measured, indicating a lighter color appearance. As the particle size increases the surface is more rough, resulting in more light being reflected off in different directions other than the source, observer or detector.
يعد التقييم والقياس البصري للون الدقيق أمرًا صعبًا بسبب حجم الجسيمات. عندما يضرب الضوء سطح كتلة جسيم دقيقة بشكل استثنائي مما يعطي مظهر سطح عينة أملس ينعكس على المصدر أو الكاشف أو المراقب. يتم إدراك وقياس الضوء المتزايد المنعكس من العينة ، مما يشير إلى مظهر لون أفتح. نظرًا لزيادة حجم الجسيمات ، يصبح السطح أكثر خشونة ، مما يؤدي إلى انعكاس المزيد من الضوء في اتجاهات مختلفة غير المصدر أو المراقب أو الكاشف.

Decreased light reflected from the sample is perceived and measured indicating a darker color appearance. Technically the diffusion of light also may include to some degree the absorption of light energy as one might observe wearing a dark shirt in the bright sun and finding out it gets more warm than a light shirt reflecting light.
يتم إدراك الضوء المنخفض المنعكس من العينة وقياسه مما يشير إلى ظهور لون أغمق. من الناحية الفنية ، قد يشمل انتشار الضوء أيضًا إلى حد ما امتصاص الطاقة الضوئية حيث قد يلاحظ المرء ارتداء قميصًا داكنًا في الشمس الساطعة ويكتشف أنه يصبح أكثر دفئًا من القميص الخفيف الذي يعكس الضوء.

Flour particle size may contribute to diffusion while darker bran particles may contribute to absorption. The academic differentiation, while technically important, is of little interest to this author. In this article, light not reflected back to the source, observer or detector will be considered. Absorption is calculated by subtracting Spectral Reflectance % from 100%.
قد يساهم حجم جزيئات الدقيق في الانتشار بينما قد تساهم جزيئات النخالة الداكنة في الامتصاص. التمايز الأكاديمي ، على الرغم من أهميته الفنية ، لا يهتم المؤلف كثيرًا به. في هذه المقالة ، سيتم النظر في الضوء الذي لا ينعكس مرة أخرى على المصدر أو المراقب أو الكاشف. يتم حساب الامتصاص بطرح٪ الانعكاس الطيفي من 100٪.

Wheat endosperm other than from durum wheat is generally white in color compared to bran and the pigment strand found in the wheat kernel crease. Increased bran content in flour streams or grades results in a darker flour, which often is less desired by the customer. In some countries flour color is a more important consideration of quality than flour ash content. In other areas of the world, ash content rather than color is a driving quality factor. The ash content of pure endosperm varies due to variety, class and production environment variations falling in a range of 0.18% to 0.22%, while the ash content of bran is in the range of 6.5% to 7.5%. Flour color and ash are both important quality parameters and are of interest to millers and their customers.
صورة

الاندوسبرم من القمح بخلاف القمح الصلب (اندوسبرم القمح السوفت)يكون لونه أبيض بشكل عام مقارنة بالنخالة و الصبغة الموجود في تجاعيد نواة القمح. ينتج عن زيادة محتوى النخالة في استريمات الدقيق طحين أغمق ، والذي غالبًا ما يكون أقل رغبة من قبل العميل. في بعض البلدان ، يعتبر لون الدقيق من الاعتبارات الأكثر أهمية للجودة من محتوى رماد الدقيق. في مناطق أخرى من العالم ، يعتبر محتوى الرماد بدلاً من اللون عامل جودة دافعًا. يختلف محتوى الرماد في الإندوسبرم النقي بسبب التنوع والفئة وتغيرات بيئة الإنتاج التي تقع في نطاق من 0.18٪ إلى 0.22٪ ، بينما يتراوح محتوى الرماد في النخالة من 6.5٪ إلى 7.5٪. يعتبر لون الطحين والرماد نقاط جودة مهمة ومهمة للمطاحن وعملائهم.

Figure1 shows the relationship between the cumulative ash content and cumulative level of bran contamination in flour. The flour was produced using a Bühler Tandem Mill using hard red winter wheat tempered to 16% moisture content for 24 hours prior to milling. The estimated bran content of the flour was based on the ash content of pure endosperm and bran at 0.20% and 7% ash content, respectively. Increasing cumulative ash content reflects increasing percentage of bran contamination in the flour. The data represented are based on a single observation. It is likely that additional replications and actual ash contents of pure endosperm and bran ash content from the sample milled would improve curve similarities.
يوضح الشكل(1) العلاقة بين محتوى الرماد التراكمي والمستوى التراكمي لتلوث النخالة في الدقيق. تم إنتاج الدقيق باستخدام مطحنة Bühler Tandem باستخدام القمح الشتوي الأحمر القاسي المرطب إلى 16٪ محتوى رطوبة لمدة 24 ساعة قبل الطحن.تم تقدير محتوى النخالة للدقيق على أساس محتوى الرماد في الإندوسبرم النقي والنخالة عند 0.20٪ و 7٪ محتوى رماد على التوالي. زيادة محتوى الرماد المتراكم يعكس زيادة نسبة تلوث النخالة في الدقيق. البيانات الممثلة تستند إلى ملاحظة واحدة. من المحتمل أن تؤدي المضاعفات الإضافية ومحتويات الرماد الفعلية لمحتوى الاندوسبرم النقي ومحتوى رماد النخالة من العينة المطحونة إلى تحسين تشابه المنحني.

Figures 2-4 are based on flour produced in the early 2000s using 16% moisture hard red winter wheat tempered for 24 hours prior to milling. The tempered wheat was milled using a batch walking flow sheet procedure. Flour color was measured in dry flour samples using an Agtron M-45 Color Meter (Agtron Inc. Reno, Nevada, US).
الأشكال من 2 إلى 4 تستند إلى الدقيق المنتج في أوائل العقد الأول من القرن الحادي والعشرين باستخدام قمح شتوي أحمر قاسي رطب بنسبة 16٪ ومدة تكييف 24 ساعة قبل الطحن. تم طحن القمح المرطب باستخدام إجراء شيتات تدفق المنتج . تم قياس لون الدقيق في عينات الدقيق الجاف باستخدام مقياس ألوان Agtron M-45 (Agtron Inc. Reno ، نيفادا ، الولايات المتحدة).

The Agtron M-45 color meter is a direct-reading reflectance spectrophotometer designed to measure the relative spectral qualities of product samples. The machine, set on the green wave length (546 nm), is calibrated using a 67 calibration tile for the “0% Relative Spectral Reflectance” reading and a 97 calibration tile for the “100% Relative Spectral Reflectance” reading. When using the green wavelength light, relative spectral reflectance is inversely proportional to the degree of bran contamination in the sample. The higher the relative spectral reflectance the brighter (better, lower ash) the flour. Flour ash content was measured using a commercial NIR unit without benefit of stream specific calibration data and robust ash calibration, which NIR instrument manufacturers have since dramatically improved.
مقياس الألوان Agtron M-45 هو مقياس طيفي عاكس للقراءة المباشرة مصمم لقياس الصفات الطيفية النسبية لعينات المنتج. تم ضبط الجهاز على طول الموجة الخضراء (546 نانومتر) ، وقد تمت معايرته باستخدام بلاطة معايرة 67 لقراءة "0٪ الانعكاس الطيفي النسبي" وبلاط المعايرة 97 لقراءة "الانعكاس الطيفي النسبي بنسبة 100٪". عند استخدام ضوء الطول الموجي الأخضر ، فإن الانعكاس الطيفي النسبي يتناسب عكسيًا مع درجة تلوث النخالة في العينة. كلما زاد الانعكاس الطيفي النسبي ، كان الدقيق أكثر إشراقًا (أفضل ، رماد أقل). تم قياس محتوى رماد الطحين باستخدام وحدة NIR دون الاستفادة من بيانات المعايرة المحددة للتيار ومعايرة الرماد القوية ، والتي قام مصنعو أجهزة NIR بتحسينها بشكل كبير منذ ذلك الحين.

Figure 2 compares the NIR ash content and absorption of the various flour streams from the milling process. Spectral absorption was calculated by subtracting the reflectance from 100. There appears to be a reasonable relationship between flour ash content and spectral absorption. With multiple experiment or test replications combined with utilizing improved NIR calibrations or furnace ash measurement the R2 value would likely improve. The figure supports the generally well-known principle that darker flour contains more bran particles. The gradual reduction system of wheat flour milling has an opportunity for improvement.
يقارن الشكل(2) محتوى رماد NIR وامتصاص استريمات الدقيق المختلفة من عملية الطحن. تم حساب الامتصاص الطيفي بطرح الانعكاس من 100. ويبدو أن هناك علاقة معقولة بين محتوى رماد الدقيق والامتصاص الطيفي. مع تكرار التجارب أو الاختبارات المتعددة جنبًا إلى جنب مع استخدام معايرات NIR المحسنة أو قياس رماد الفرن ، من المحتمل أن تتحسن قيمة R2. يدعم الشكل المبدأ المعروف عمومًا بأن الطحين الداكن يحتوي على المزيد من جزيئات النخالة. إن نظام التخفيض التدريجي لطحن دقيق القمح لديه فرصة للتحسين.

The relationship between flour cumulative ash and spectral reflectance is shown in Figure 3. As the cumulative ash increases the spectral reflectance decreases. Increased bran level confirmed by increased ash content results in darker flour indicated by lower spectral reflectance. The cumulative ash curve and cumulative spectral reflectance curves are nearly the inverse of each other.
تظهر العلاقة بين الرماد التراكمي للدقيق والانعكاس الطيفي في الشكل 3. ومع زيادة الرماد المتراكم ينخفض ​​الانعكاس الطيفي. زيادة مستوى النخالة المؤكدة من خلال زيادة محتوى الرماد ينتج طحين أغمق مشار إليه بانعكاس طيفي أقل. منحنى الرماد التراكمي ومنحنيات الانعكاس الطيفي التراكمية تقريبًا على عكس بعضهما البعض.

As the cumulative ash content increases the spectral absorption increases and the resulting curves are similar as shown in Figure 4. Recall from earlier that Spectral Absorption was calculated by subtracting Spectral Reflectance from 100.
مع زيادة محتوى الرماد التراكمي ، يزداد الامتصاص الطيفي وتكون المنحنيات الناتجة متشابهة كما هو موضح في الشكل 4. تذكر من وقت سابق أنه تم حساب الامتصاص الطيفي عن طريق طرح الانعكاس الطيفي من 100.

In making observations regarding flour streams and flour grade color it is important to keep in mind the limitations of the observation and measurement made. Changes in observations should be explored carefully before being dismissed. Is the difference in color related to endosperm ash content, bran ash content, bran ash, particle size, sample preparation for instrument measurement light source changes or human error? Who knows? Some of those changes may relate back to process operation management such as roll adjustments, unplanned or inadvertent sifter cloth changes. Pick your tools and use them wisely.
عند إجراء الملاحظات المتعلقة باستريمات الدقيق ولون درجة الدقيق ، من المهم أن تضع في الاعتبار قيود المراقبة والقياس التي تم إجراؤها. يجب استكشاف التغييرات في الملاحظات بعناية قبل رفضها. هل الاختلاف في اللون مرتبط بمحتوى رماد الاندوسبرم ، أو محتوى النخالة ، أو رماد النخالة ، أو حجم الجسيمات ، أو تحضير العينة لقياس تغير مصدر الضوء أو الخطأ البشري؟ قد تتعلق بعض هذه التغييرات مرة أخرى بإدارة عملية العملية مثل تعديلات الأسطوانة أو تغييرات قماش المنخل غير المخطط لها أو غير المقصودة. اختر أدواتك واستخدمها بحكمة.

Jeff Gwirtz, a milling industry consultant, is president of JAG Services Inc. He may be reached at jgwirtz@att.net.
مدونة تكنولوجيا الطحن Millingtec
https://millingtec.blogspot.com
-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-
مدونة اعمل صالحا DOSALEH
https://dosaleh.blogspot.com
-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-٠-
قناة زدنى علما zdny3lma
https://www.youtube.com/@zdny3lma
Knowledge is a power
Keep on what you're reading of HOLY QURAN
There is much still to learn
أضف رد جديد

العودة إلى ”تكنولوجيا الطحن Milling Technology“