Producers can use the following charts to prevent spoilage of stored grain
How to use the charts:
Measure the moisture content and temperature of your crop as it goes into storage.
Plot this initial moisture content and initial temperature on the chart. If the result falls in the no spoilage zone, then your crop should store safely for up to 5 months, 6 months in the case of wheat. If it falls in the spoilage zone, spoilage will occur.
Cool or dry the crop in storage until the temperature or moisture content put it in the no spoilage zone.
The centre zone cuts off a 1% safety margin although spoilage may occur under these conditions.
Be aware that the moisture content and temperature of a bulk may change during storage due to convection currents, leading to localized spoilage. Monitor the top- centre of the bulk regularly throughout storage or use aeration.
Charts
Graphs outlining potential risk of spoilage of various grain commodities base upon initial temperature and moisture content. As moisture content and/or temperature increase so does the risk.
Barley
Beans
Canola
Flax
Oats
Peas
Wheat
Yellow mustard
Safe storage chart for barley
Graph showing when spoilage occurs for barley
Barley: spoilage occurs when initial temperature ranges from 5°C to 20°C with respective moisture from 18% to 10% moisture content.
Safe storage chart for beans
Graph showing when spoilage occurs for beans
Beans: spoilage occurs when initial temperature ranges from 5°C to 42°C with respective moisture from 20% to 10% moisture content.
Safe storage chart for canola
Graph showing when spoilage occurs for canola
Canola: spoilage occurs when initial temperature ranges from 10°C to 50°C with respective moisture from 12% to 7% moisture content.
Safe storage chart for flax
Graph showing when spoilage occurs for flax
Flax: spoilage occurs when initial temperature ranges from 5°C to 32°C with respective moisture from 13% to 6% moisture content
Safe storage chart for oats
Graph showing when spoilage occurs for oats
Oats: spoilage occurs when initial temperature ranges from 0°C to 21°C with respective moisture from 17% to 8% moisture content.
Safe storage chart for peas
Graph showing when spoilage occurs for peas
Peas: spoilage occurs when initial temperature ranges from 5°C to 42°C with respective moisture from 19% to 10% moisture content.
Safe storage chart for wheat
Graph showing when spoilage occurs for wheat
Wheat: spoilage occurs when initial temperature ranges from 0°C to 28°C with respective moisture from 18% to 10% moisture content.
Safe storage chart for yellow mustard
Graph showing when spoilage occurs for yellow mustard
Yellow Mustard: spoilage occurs when initial temperature ranges from 5°C to 47°C with respective moisture from 13% to 5% moisture content.
Cereal Research Centre factsheet.
Reproduced with the permission of:
Dr. Noel White
Agriculture and Agri-Food Canada
Cereal Research Centre
195 Dafoe Road
Winnipeg, Manitoba, Canada
R3T 2M9
Safe storage guidelines
تطبيقات اشتراطات و متطلبات أمان وسلامة الغذاء Food Safety Management Systems safety , Hygiene , GMP , GHP , ISO22000 , FSSC , ....etc - النظافة الميكانيكية وتكنولوجيا التعقيم و التبخير و مكافحة الآفات - Mechanical Cleaning & Fumigation & Pest Control
آليات وطرق تنظيف المعدات و عمليات النظافة الميكانيكية وما يخص الاساليب التطبيقية و الوقائية فى تكنولوجيا التبخير و التعقيم و مكافحة الافات - التعقيم و التبخير و تكنولوجيا مكافحة الافات - Mechanical Cleaning of Machines & Fumigation & Pest Control Technology
آليات وطرق تنظيف المعدات و عمليات النظافة الميكانيكية وما يخص الاساليب التطبيقية و الوقائية فى تكنولوجيا التبخير و التعقيم و مكافحة الافات - التعقيم و التبخير و تكنولوجيا مكافحة الافات - Mechanical Cleaning of Machines & Fumigation & Pest Control Technology
-
- عضو فعال
- مشاركات: 478
- اشترك في: الجمعة مايو 04, 2018 1:00 am
العودة إلى ”تطبيقات توكيد الجودة و متطلبات سلامة الغذاء Food Safety-Safe Food-“
الانتقال إلى
- قوانين موقع زدنى علما millingtec.com/php وطريقة التسجيل والإشتراك
- قسم تكنولوجيا الطحن - Milling Technology
- ↲ تكنولوجيا الطحن Milling Technology
- ↲ جودة القمح و منتجاته - جودة الدقيق ومواصفات الدقيق المناسب لكل صناعة و الاختبارات والتحليلات المعملية - wheat and its products Quality ، Flour and Purposes
- ↲ تطبيقات توكيد الجودة و متطلبات سلامة الغذاء Food Safety-Safe Food-
- ↲ المحسنات واضافات الدقيق - Flour improvers & Flour additives
- ↲ الصوامع و أساليب التخزين - Storage Section & Silos
- ↲ قاموس مصطلحات - Milling Technology & General Terms
- ↲ البرامج والشيتات والحسابات المتعلقة بمجال الطحن و الجودة
- ↲ شروحات ومحاضرات م محمود الشاذلى
- ↲ السلامه و الصحه المهنيه وتأمين بيئة العمل- Safety
- ↲ الصيانة الميكانيكية و الكهربائية Mechanical & Electrical Maintenance
- ↲ النواقل بالمطحن (بريمة ، ساقية ، كاتينه - بنيوماتيك"هواء")
- ↲ محاضرات م مجدى عبدالصمد
- ↲ الاسئلة و المناقشات و الاستفسارات - Discussions & Questions - سؤال و جواب - Question & Answer - QA
- ↲ نشرات موقع تكنولوجيا الطحن Millingtec.com Newsletters
- ↲ مواضيع عامه فى تكنولوجيا الطحن و الجودة General Posts in Milling & quality Techniques
- صناعة المكرونة Pasta Production
- ↲ انتاج و جودة Production & Quality
- القسم العام - General Section
- ↲ مما أعجبني Liked & الاقتراحات
- ↲ الوظائف jobs و التدريبات Training والكورسات Courses والندوات والدورات و السيمينارز و السير الذاتية - Courses & CV & Job seeking
- ↲ قيادة - ادارة - تحفيز - تخطيط - مهارات - تواصل - توجيه - تعليم - نصيحة