👉 Semolina particle size affects color perception تأثير حجم جسيمات السميد على تصور لون السميد ... تأثير تحبب السميد على لون السميد ... تأثير حجم حبيبات السميد على لون السميد
The coarser the semolina
The yellower its color is
The yellow color imparted by Carotenoids , especially lutein and its fatty esters, is a highly significant quality characteristic for pasta, bread, and other products made from durum wheat.
Data shows : 👇
1. That the carotenoid content did not differ significantly between semolina fractions.
2. Positive relationship between semolina particle size and color perception or yellowness.
3. The ash content increased in parallel with semolina granulometry.
Carotenoids as lipid-soluble pigments 👇
Perform vital functions in both plants and animals.
They serve as precursors of vitamin A in humans and offer various health benefits due to their antioxidant activity, which safeguards cells and tissues against damage caused by free radicals and oxygen ions.
👉 In common wheat, carotenoids are found in limited quantities, whereas in durum wheat, their content ranges from 1.5 to 4.8 mg/kg. Significant higher concentrations are found in Einkorn (Triticum monococcum L. subsp monococcum)
#breadmaking #pasta #durum #milling #bread #color #caretonoids #granulation #Grainar
يؤثر حجم جزيئات السميد على إدراك / صورة اللون
سميد خشن
لونه أصفر
اللون الأصفر الذي تضفيه الكاروتينات ، وخاصة اللوتين وإستراته الدهنية ، هو سمة جودة عالية الأهمية للمعكرونة والخبز والمنتجات الأخرى المصنوعة من القمح الصلب.
تظهر البيانات: 👇
1. أن محتوى الكاروتين لا يختلف بشكل كبير بين كسور السميد.
2. علاقة موجبة بين حجم حبيبات السميد وإدراك اللون أو اصفراره.
3. زاد محتوى الرماد بالتوازي مع قياس حبيبات السميد.
الكاروتينات كأصباغ تذوب في الدهون 👇
أداء الوظائف الحيوية في كل من النباتات والحيوانات.
إنها بمثابة نظائر لفيتامين (أ) في البشر وتقدم فوائد صحية مختلفة بسبب نشاطها المضاد للأكسدة ، الذي يحمي الخلايا والأنسجة من التلف الذي تسببه الجذور الحرة وأيونات الأكسجين.
👉 في القمح الشائع ، توجد الكاروتينات بكميات محدودة ، بينما في القمح الصلب (الديورم) ، يتراوح محتواها من 1.5 إلى 4.8 مجم / كجم. تم العثور على تركيزات أعلى بكثير في Einkorn (Triticum monococcum L. subsp monococcum)
Cpd: https://www.linkedin.com/posts/dimitrios-argyriou-1a38251b6_breadmaking-pasta-durum-activity-7084018591238356992-QcVK?utm_source=share&utm_medium=member_android