صفحة 1 من 1

Effect of ozone treatment on the quality of grain products تأثير المعالجة بالأوزون على جودة منتجات الحبوب

مرسل: الأربعاء سبتمبر 15, 2021 10:19 pm
بواسطة Osama Badr

Effect of ozone treatment on the quality of grain products

تأثير المعالجة بالأوزون على جودة منتجات الحبوب

كود: تحديد الكل

Effect of ozone treatment on the quality of grain products
•
Ozone largely eliminates mycotoxins and pathogens in grain products.

•
Ozone treatment under suitable conditions strengthens dough.

•
Ozone treatment under suitable conditions increases bread volume.

•
Ozone treatment enhances shelf-life of grain products such as noodles.

•
Ozone treatment modifies starch and protein properties.

Abstract
Ozone is a strong oxidant and has different food applications to ensure food safety. Ozone treatment is considered an eco-friendly and cost-effective food processing technique. In this mini-review, the impact of ozone treatment on the composition (e.g., mycotoxins) and physicochemical properties of components (e.g., starch and protein) of different food grains (e.g., wheat, rice and maize) is summarised. The rheology, color, storage, and germination capacity of the grains/flours affected by ozone are reviewed. The quality attributes (e.g., texture) of food products (e.g., bread, noodle, and cake) made from ozone treated cereals are also examined. It becomes evident that ozone has great potential to improve the functionalities of grain products while ensuring food safety.

تأثير المعالجة بالأوزون على جودة منتجات الحبوب

• يقضي الأوزون إلى حد كبير على السموم الفطرية ومسببات الأمراض في منتجات الحبوب.

• العلاج بالأوزون في ظل ظروف مناسبة يقوي العجين.

• معالجة الأوزون في ظل ظروف مناسبة تزيد من حجم الخبز.

• يعزز علاج الأوزون العمر الافتراضي لمنتجات الحبوب مثل المكرونة.

• علاج الأوزون يعدل خصائص النشا والبروتين.

ملخص البحث :-

الأوزون هو مادة مؤكسدة قوية وله تطبيقات غذائية مختلفة لضمان سلامة الغذاء. تعتبر المعالجة بالأوزون تقنية معالجة غذائية صديقة للبيئة وفعالة من حيث التكلفة. في هذا الاستعراض المصغر ، تم تلخيص تأثير المعالجة بالأوزون على التركيب (على سبيل المثال ، السموم الفطرية) والخصائص الفيزيائية والكيميائية للمكونات (مثل النشا والبروتين) للحبوب الغذائية المختلفة (مثل القمح والأرز والذرة). تتم مراجعة الريولوجيا واللون والتخزين والقدرة على الإنبات للحبوب / الدقيق المتأثر بالأوزون. يتم أيضًا فحص سمات الجودة (على سبيل المثال ، الملمس) للمنتجات الغذائية (مثل الخبز والمعكرونة والكعك) المصنوعة من الحبوب المعالجة بالأوزون. أصبح من الواضح أن الأوزون لديه إمكانات كبيرة لتحسين وظائف منتجات الحبوب مع ضمان سلامة الأغذية.

رابط البحث
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814618308422