acrylamide ... الأكريلاميد وطرق الوقاية وكيفية تجنب تكونه
مرسل: الأحد أكتوبر 06, 2024 5:13 pm
الأكريلاميد وطرق الوقاية وكيفية تجنب تكونه ؟
Do you know what is acrylamide?
Acrylamide is formed from the reaction of reducing sugars mainly glucose and fructose with the amino acid asparagine in the presence of moisture and heat at temperatures above 120oC.
It is considered a byproduct of the Maillard reaction.
Low levels of acrylamide are found in heat treated foods including, bakery products, roast potatoes, potato chips and roasted coffee beans.
It’s a food process-derived compound known by the scientific community as a contaminant having potential carcinogenic and mutagenic effects on humans and animals.
The following shows acrylamide content in selected food products
Food Product Content (μg/Kg or ppb):-
French fries from fresh potatoes 200–240
Potato chips from fresh potatoes 600–690
Soft bread 20–40
Biscuits, crackers, crisp bread, and similar low-moisture bakery products* 195–210
Breakfast cereals 130-150
Wafers 240–250
Roasted coffee 230–250
Instant coffee 590–600
Powder infant formula <20
Due to high temperature of frying oil and hot air, acrylamide is solely found in the crust or outer layers of the baked goods
https://www.linkedin.com/mwlite/feed/posts/mohamed-ibrahim-929970203_do-you-know-what-is-acrylamide-acrylamide-activity-7248422854835286016-jxcQ?utm_source=share&utm_medium=member_android#:~:text=Do%20you%20know,the%20baked%20goods
هل تعرف ما هو الأكريلاميد؟
يتكون الأكريلاميد نتيجة تفاعل السكريات المختزلة، وخاصة الجلوكوز والفركتوز، مع الحمض الأميني الأسباراجين بوجود الرطوبة والحرارة عند درجات حرارة تزيد عن 120 درجة مئوية.
يُعتبر الأكريلاميد منتجًا ثانويًا لتفاعل ميلارد.
توجد مستويات منخفضة من الأكريلاميد في الأطعمة المعالجة حراريًا، بما في ذلك منتجات المخابز، البطاطا المشوية، رقائق البطاطس، وحبوب البن المحمصة.
إنه مركب ناتج عن عملية تصنيع الطعام، معروف في المجتمع العلمي كملوث قد يكون له تأثيرات مسرطنة ومطفرة على الإنسان والحيوان.
يوضح الجدول التالي محتوى الأكريلاميد في بعض المنتجات الغذائية:
المنتج الغذائي | المحتوى (ميكروغرام/كجم أو جزء في المليار) |
---|---|
البطاطا المقلية الطازجة | 200–240 |
رقائق البطاطس الطازجة | 600–690 |
الخبز الطري | 20–40 |
البسكويت، المقرمشات، الخبز المقرمش، ومنتجات المخابز منخفضة الرطوبة المماثلة* | 195–210 |
حبوب الإفطار | 130–150 |
الوافل | 240–250 |
القهوة المحمصة | 230–250 |
القهوة الفورية | 590–600 |
مسحوق حليب الرضع | <20 |